Portre Çekimlerde Yüz Şekilleri ve Kamera Açısı Bu başlık altında, portre fotoğraf çekimlerini, bir tık ileri seviyeye taşıyacağız. Her yerde bulamayacağınız bilgilere el atacağım. Özellikle, yüzün şekillerine göre çekim açıları ve bir takım detaylara değineceğim.   Portre fotoğraflarda, insanların yüz yapılarına göre farklı bakış açıları ve bir takım teknik bilgiler […]

Portre Çekimlerde Yüz Şekilleri ve Kamera Açısı

Bu başlık altında, portre fotoğraf çekimlerini, bir tık ileri seviyeye taşıyacağız. Her yerde bulamayacağınız bilgilere el atacağım. Özellikle, yüzün şekillerine göre çekim açıları ve bir takım detaylara değineceğim.  

Portre fotoğraflarda, insanların yüz yapılarına göre farklı bakış açıları ve bir takım teknik bilgiler kullanmalıyız. Bu bilgilere sahip olmak için okuyup araştırmanın yanı sıra, bolca pratik gerekli. Başarılı portre fotoğrafları üretebilmemiz için adeta sihirli bir değnek olarak kullanacağımız bilgilere buyurun birlikte göz atalım.

Başlayalım…

Not: Alt bölümde anlatılan konular için yanımızda taşıyabileceğimiz bir flaş ya da reflektör bulundurmamız şart. Gün boyu değişkenlik gösteren doğal ışıkla konuya istediğimiz etkiyi vermek oldukça zahmetli ve zor olacaktır.

Yüz şekillerine göre Çekim Teknikleri

portrede yüzün önemi

portre çekim teknikleri, yüz şekillerine göre portre fotoğraflar

Yuvarlak Yüz:

Genel olarak bu tip yüz şekli, çene ile birleşiyormuş gibi görünen yuvarlak hatlı yanaklardan oluşur. Böyle yüze sahip bir model karşısında, 3/4 kuralına göre modelimizi fotoğraflamalıyız. Işığımızı dar bir açıdan vererek ( reflektör kullanarak bunu başarabiliriz ), yüzün diğer kısmını gölgede bırakmak ana kuraldır. Bu şekilde çekilen fotoğraflar, yanaklara derinlik vermenin yanı sıra, yüzü ince gösterecek gölgelerin oluşmasına sebep olur

Kare Yüz:

Erkeksi görünümlü, sert yapıda bir yüz şeklidir. Kare alın ve kare şeklinde ki çene yapısı sebebi ile fotoğrafta göze hoş gelmeyen bir etki yaratır. Modelimizin yüzünü hafif yükseltilmiş bir çekim açısı ile fotoğraflarsak, kare şeklinde ki çene etkisi azaltmış olmakla kalmayıp, yüze ince ve zarif bir görünüm kazandırmış oluruz.

Üçgen Yüz:

Bu yüz şeklimiz, geniş bir alın ve dar çene ile kendini gösterir. Böyle bir modelle çalışırken, çekim noktamızı açılı ve modelimizin yüzünü yukarı bakacak şekilde ayarlamalıyız. Çok değil, biraz yukarı. Işığın düştüğü bölgeyi dar alana düşürmeli ve göz seviyesinin biraz altından fotoğraf çekmeliyiz.

Dar Yüz:

Üçgen yüze benzer özellikler gösteren bu modelimiz için, hafif alçaktan çekim yaparken, modelin yüzünü tam aydınlatan bir ışık altında deklanşöre basmalıyız.

Kamera açıları

potre fotoğraflar

Portre çekim teknikleri ve çekim açıları

Gözümüz dünyayı üç boyutlu algılarken, çektiğimiz fotoğraflar genel olarak tek ya da iki boyutlu karşımıza çıkar. Bunun önüne geçebilmek için farklı kamera açıları kullanmanın yanı sıra, ışık ve gölge oyunlarına hakim olmalıyız.

İşte, uzman fotoğrafçıları diğerlerinden ayıran nokta; ışık hakimiyeti ve gölge oyunları.

Portre çekimlerde püf noktalar için bir önceki yazıma tıklayın 

Kamera açılarında bir kaç derecelik sapma bile değişik yüz ifadelerini fotoğraf karemize yansıtmaya yeter.

Göz hizası

Portre çekimi denilince ilk olarak gözlere önem vermeliyiz. Fotoğrafı özel kılacak olan en önemli unsur etkili bir göz bakışıdır. Genellikle bu bakışı yakalamak için göz hizasında olan bir kamera açısı yeterli olmakta. Hatta çoğunlukla model ve portre çekimlerinizi bu açıdan yapmanızı tavsiye ediyorum. Göze göz 😉

-15

Eksi on beş derecelik kamera açısı ise geniş alınlı insanların bu eksi yönünü bir tık arkaya atarak, çene, boyun ve iri gözleri ön plana çıkaracaktır.

+15

Daha hoş ve etkili bir perspektif yakalamak için kesinlikle kullanmanız gereken bir açı. Modelin yüzü hem daha zarif, hem de ince gözükecektir…

Son olarak, portre çekimlerde genel olarak kabul görmüş yüz şekli, oval yüz dür. Bunun yanı sıra, fotoğrafa, vurgu ve üç boyut hissini verebilmek çok önemlidir. Çeşitli ışık oyunu ve perspektifler kullanarak başarılı portre fotoğrafları üretebilmek artık çok kolay…

Saygılarımla!

Volkan Akgül

About the author

Yiyin, için, israf etmeyin! Çünkü ' O ' israf edenleri sevmez. Araf.31 Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz. Hz.Muhammed Niyeti kötü olanın attığı ok kendisine döner. Hz.Ali

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>